Traditionele Thai Massage

Achtergrond van Thai Massage

De oorsprong van Thai massage is verweven met de geschiedenis van de Thai mensen en de ontwikkeling van hun unieke cultuur en traditionele waarden. De Thai manier van leven en de methoden voor heling waren onderling verbonden met het belang van het Boeddhisme en het gevoel van spiritualiteit en welzijn in hun leven.

Traditionele Thai geneeskunde is een versmelting van de kennis uit Boeddhistische leringen en van Thai kennis uit verschillende regio’s door te leren van de waarneming van de natuur en door te leren met vallen en opstaan. De theorie en toepassing van traditionele Thai geneeskunde blijkt consistent te zijn vanaf de oude tijden, toen de praktijk enkel in Boeddhistische tempels bestond. Maar er is geen onmiddellijke vermelding van Thai massage in de Tripitaka geschriften voor heling. Dit betekent niet dat massage toen niet gebruikt werd, het is alleen maar het bewijs dat Thai massage beperkt bleef tot de aantekeningen van het hof van Ayutthaya (1455AD).


Soorten van Thai Massage

Volgens oude meesters bestaat er slechts één stijl van Thai massage, maar de toepassing ervan varieert. Dit hangt af van de therapeuten of van de leraren. Alhoewel ze dezelfde basis lijnen van het massage principe volgen, is het mogelijk dat therapeuten de posities met verschillende technieken toepassen.

De oude therapeuten herzagen de techniek waardoor ze geschikt werd voor de koninklijke familie. Later noemden Thai wijzen deze herziene techniek de “Royal Thai Massage”.

Karakteristieken van Royal Thai Massage:
De gever moet op zijn knieën naar de ontvanger wandelen en op een afstand van 1 meter blijven.
De gever moet een afstand van een armlengte bewaren van het lichaam van de ontvanger doorheen de hele massage.
De ontvanger mag niet gemasseerd worden in een positie met het gezicht naar beneden.
De gever mag slechts één hand gebruiken, hoofdzakelijk de duimen en de hiel van de hand in het geven van de massage.
De gever moet zo weinig mogelijk fysiek kontakt maken met de ontvanger, en mag hem enkel met de massage handen aanraken.
De gever begint de massage bij de knieën naar boven, daarna worden benen en voeten gemasseerd.
Er worden geen stretching posities toegepast.

Karakteristieken van Thai Massage voor het Volk (Volkse Stijl) :
De gever gebruikt duimen, vingers, handen, hiel van de handen, ellebogen, armen, knieën en voeten om te masseren.
De gever houdt nauwer kontakt met de ontvanger dan in de Koninklijke Thai Massage.
Alle vier de posities, i.e. op de rug liggen, op de zij liggen, met het gezicht naar beneden en zittend, worden toegepast.
De meeste massages beginnen bij de voeten en gaan verder in opwaartse richting.
De massage omvat stretching posities.


Basis van Thai Massage

Thai massage is gebaseerd op twee theorieën.

1. De Vier Elementen van de Levenstheorie
Het lichaam bestaat uit vier elementen van leven. Ze zijn onderling verbonden en moeten in evenwicht zijn. Het element aarde vertegenwoordigt 20 vaste delen van het lichaam. Het element water vertegenwoordigt 12 vloeibare delen van het lichaam. Het element wind circuleert in 6 richtingen in het lichaam. Dit is het deel van het leven dat ons van energie voorziet voor beweging in alle activiteiten en functies. Het element vuur verhit 4 gebieden binnen het lichaam.
De éénheid van deze vier fundamentele elementen van het leven is de sleutel om gezondheid te behouden. Een onevenwicht in één hiervan kan ziekte veroorzaken.

2. De Sen Sib Theorie
Sen Sib, de tien levens energielijnen, is het hart van Thai massage en de basis voor therapeutische Thai massage doorheen de geschiedenis van Thailand. Thai massage is gebaseerd op kanalen van levensenergie en het geloof dat de gezondheid en het welzijn van een persoon gebouwd is op het evenwicht van de levensenergie. De belemmering van de stroom van levensenergie in zo een 72.000 kanalen kan ongemak of ziekte veroorzaken. De tien belangrijkste kanalen voor levensenergie worden “Sen Sib” genoemd en voorzien het lichaam, de psyche en de geest van evenwicht.

Voordelen van Thai Massage

HOLISTISCHE VOORDELEN
1. Gemeenschap
Thai massage verbetert de familiale band. Het is gebruikelijk in de traditie dat kinderen hun ouders masseren, en de ouders mekaar helpen als er behoefte is om pijn in het lichaam te verzachten. Menselijke aanraking verhoogt het gevoel van liefde en zorg tussen de gever en de ontvanger.
2. Gezondheidszorg
Thai massage helpt om gezondheid en welzijn van de ontvanger te behouden. Het is een oud hulpmiddel dat gebruikt wordt om gewone aandoeningen te bestrijden, en om de efficiëntie van de lichaamsbeweging te verhogen.
3. Preventie
Thai massage bereidt het lichaam voor om beter bestand te zijn tegen doorligwonden, spierzwakte, hoofdpijn, menstruatie krampen, constipatie, indigestie, stress en vele andere aandoeningen.
4. Genezing
Thai massa
ge kan ook helpen in het verlichten van pijn, spanningen en ontsteking van spieren, pezen, gewrichten evenals het verminderen van stijve gewrichten, verhogen van spierkracht en het verbeteren van de mobiliteit.
5. Rehabilitatie
Thai massage wordt gebruikt als middel om verlamde spieren te stimuleren om zo de circulatie en werking te verbeteren en de spiersterkte te behouden.

VOORDELEN VOOR LICHAAM, PSYCHE EN GEEST
1. Lichaam
Thai massage gebruikt rechtstreekse druk op spieren, met een combinatie van stretchen om het musculair-skeletaal systeem te stimuleren, inclusief gewrichten, beenderen, zenuwen, ligamenten en het lymfestelsel.
2. Psyche
Thai massage biedt de ontvanger het vermaarde effect van volledige ontspanning. Het vermindert de stress van dagelijks werk of een hectische omgeving.
3. Geest
Thai massage heeft een enorm positieve impact op de geest als de gever zich tijdens de massage ook concentreert op de energiestroom. Als druk wordt uitgeoefend op elk punt om de energie te wekken door Sen Sib, gekoppeld met een zachte, vloeiende beweging tijdens de overgang van elke sequentie, en gecombineerd met de éénheid van ademhaling tussen de gever en een scherpzinnige ontvanger, zal deze gezegende harmonieuse éénheid de gever en ontvanger dichter bij een rustige meditatieve toestand brengen.


Patrick Quanten studeerde af als huisarts in 1983 aan de Vlaamse Universiteit van Brussel. Hij werd ook een gediplomeerde dokter in de Homeopathie en Ayurveda, de traditionele Indische Geneeskunde. Hij heeft diploma’s in Ozontherapie, Reiki en Traditionele Thai Massage en geeft een gediplomeerde cursus in Oorkaarsen. Hij was mede-organisator van en spreker op het eerste Oorkaarsen Wereldcongres.

Naphat Paesuwan is opgegroeid in de traditie van Thai massage. Hij is een hooggewaardeerde genezer in zijn eigen land en is de Hoofdleraar Thai Massage aan het Thai Traditionele Medische Centrum van het Phanasnikom Hospitaal.

Het samenkomen van de Westerse wetenschap en de Oosterse traditie en kennis is een rijke bron van inspiratie en genezing.


Thai Massage Cursus