Komboecha
"Levende thee" voor de Levenden
Door Dr Patrick Quanten MD
Wat is Komboecha?
De Komboecha is een symbiose van gist en bacteriën. Ze hebben elkaar nodig, ze vinden voordeel bij elkaar en ze beschermen elkaar. We weten niet waar we de Komboecha onder moeten klasseren, omdat het niet echt een zwam is, ook geen zeewier of champignon. Het lijkt op een soort zwam of champignon maar is het niet. Gemakkelijkheidhalve wordt ze meestal een zwam genoemd omdat dit gedurende de jaren gebruikelijk geworden is.
De Kombooecha is een taaie, zacht glibberige, glasachtige massa die lamellen vormt. Deze lamellen zijn samengesteld uit doorschijnend, zeer taai weefsel met een reeks bruine vlekken op de onderkant. Dit blijken een concentratie van gistcellen te zijn.
De Kombucha heeft thee en suiker nodig als voedingsstoffen om te overleven. De zoete thee wordt zuur doordat deze via de stofwisseling van het micro-organisme in de zwam en het gistingsproces gaat. Deze "thee" is, na gisting, rijk aan enzymen en andere bestanddelen, die de gezondheid helpen behouden bij mensen.
Oorsprong
In China wordt de Komboecha al eeuwen gebruikt. Van daaruit werd ze geïntroduceerd in Korea, Japan, India en Rusland, en later in andere Europese landen. Tijdens Wereldoorlog II verdween het gebruik van Komboecha tengevolge van een tekort aan thee en suiker. Maar de Komboecha werd gedurende de jaren 1960 "herontdekt", toen de mensen meer en meer interesse kregen in natuurlijke heling. Zijn populatie groeide langzaam en ze heeft opnieuw de speciale plaats gekregen die ze verdient.
Rusland is waarschijnlijk de wieg van de Komboecha. Enkel de Russen gingen door met ze tot op de dag van vandaag te gebruiken. Ze hebben er nooit problemen mee gehad om deze "theezwam" te aanvaarden, omdat ze deel uitmaakt van hun dagelijkse inname van vloeistof. Wetenschappers stelden vast dat in de gebieden waar Komboecha algemeen als drank gebruikt wordt de milieuvervuiling minder invloed heeft op de gezondheid van de bevolking. Dit werd vooral duidelijk in de geïndustrialiseerde Oeral regio. Vissen en bomen stierven in grote getale, maar kanker kwam zelden voor bij de bevolking, ondanks de extreme levensomstandigheden van de mensen. Het waren zware rokers, ze dronken grote hoeveelheden alcohol en werkten in de ongezonde kwik-, lood- en asbestindustrie en toch overleefden ze deze aanslagen door op dagelijkse basis Kombucha te drinken. Dit was het enige verschil met hun medemensen, die onder gelijkaardige omstandigheden leefden.
Hoe kan je de thee maken?
De Komboecha en de thee worden in grote glazen kommen gedaan waar het gemiddelde gistingsproces ongeveer twee weken zal duren. De kwaliteit van het water dat je gebruikt om de thee te maken is zeer belangrijk, aangezien je niet wil dat er iets toegevoegd wordt aan het zachte zuivere water. (Chloor is een antiseptisch middel dat micro-organismen doodt). Je kan gezuiverd water gebruiken. Voor de thee gebruik je best ongeparfumeerde zwarte of groene thee omdat deze alle voedingsstoffen bevat die de Komboecha nodig heeft. De voorkeur gaat uit naar Chinese zwarte thee. De Engelse thees hebben allemaal hun eigen aroma, dat vermengd wordt met de Kombucha vloeistof, en het resultaat is minder aangenaam. Kruidenthee zoals salie, pepermunt en kamille, die een antibacteriële werking hebben, kunnen de Komboecha doden.
De Komboecha gebruikt suiker als bron van energie. We gebruiken geraffineerde witte suiker omdat deze het meest efficiënt is in het gistingsproces. Het doel is dat ALLE suiker verbruikt wordt tijdens het proces, zodat er geen extra calorieën overblijven in de nu zure thee. Als we glucose toevoegen (30% tot 70%), dan kunnen we het gistingsproces nog versnellen. Bruine suiker bevat melasse, waar de Kombooecha geen gebruik van maakt. Rietsuiker bevat veel onzuiverheden en op het einde van het gistingsproces blijft er nog een deel ongebruikte suiker over in de vloeistof. Door honing toe te voegen zal de Kombucha vloeistof sneller uitklaren en het gistingsproces zal verhoogd worden. Als je echter teveel toevoegt dan wordt de thee scherper en bijna onmogelijk om te consumeren. Kunstmatige zoetstoffen kunnen niet gisten.
Voor de bereiding van 3 liter, hetgeen precies past in een kom van 5 liter, kook je 3 liter water, doet 15 gram (6 theezakjes) thee in het water. Laat dit 3 tot 5 minuten koken en laat de thee gedurende 15 minuten trekken. Verwijder de theeblaadjes of zeef de thee in de gistingskom. Doe hier 150 gram witte suiker en 100 gram honing bij en roer tot dit goed opgelost is. Laat de vloeistof staan tot deze afgekoeld is tot 30°C. Doe hier 200 ml vorige Kombucha thee bij, of 10 eetlepels azijn. Leg de Komboecha cultuur hierin, de gladde kant boven.
De beste omgeving voor het gistingsproces is een hygiënische, afgesloten ruimte op kamertemperatuur. Beneden 18°C zal het gistingsproces vertragen en boven 30°C wordt de Komboecha slijmerig. We hebben een constante luchttoevoer nodig en toch moeten we verhinderen dat insecten en stof in de vloeistof kunnen komen. Het is dus essentieel om een vaatdoek of linnen doek over de kom te leggen. De Komboecha heeft geen zonlicht nodig – rechtstreeks zonlicht zal ze doden – maar ze heeft wel rust nodig. Plaats de kom op een vast, niet bewegend oppervlak in een rook- en geurvrije omgeving, en nu moet je enkel nog elke dag met de Kombucha praten. Je moet controleren of alles goed verloopt, dat de Komboecha in contact blijft met de vloeistof en dat er geen infectie alles komt vernielen. Ongeveer twee weken later is je "levende" drank klaar.
Als je de Komboecha drank te zuur vindt, dan kan je verse honing toevoegen voor consumptie.
Conclusie
Kombucha kan helpen bij verschillende aandoeningen zoals:
VERTERING: Komboecha bevat vele giststoffen en rechtsdraaiende melkzuren en is hierdoor een gezonde optie bij vele darmverstoringen.
LEVER/GALBLAAS: Het extra glucuronzuur in de Komboecha helpt de ontgifting te vergemakkelijken van deze organen.
REUMA, JICHT, ARTRITIS: Komboecha helpt bij de ontgifting van het lichaam, waardoor gifstoffen verwijderd worden die zich anders in de gewrichten zouden opstapelen.
NIEREN: Komboecha is een natuurlijk en onschadelijk waterafdrijvend middel. Er zullen meer afvalproducten verwijderd worden via de urine, hetgeen zeer nuttig is bij vermageringsprogramma's.
HOGE BLOEDDRUK/CHOLESTEROL: Komboecha verlaagt cholesterol en vetgehalte in het bloed.
HUID: Omwille van de verbeterde stofwisseling en darmwerking worden alle huidproblemen beter met Komboecha.
ASTMA/ALLERGIEËN: Alle allergieën worden beter met Komboecha, vooral door het verbeterde ontgiftingsproces.
KANKER: Wetenschappers hebben onlangs zeer positieve invloeden waargenomen van Komboecha bij kankerpatiënten, tengevolge van een verbeterd immuunsysteem.
DIABETES: Komboecha helpt bij het verlagen van de bloedsuiker. Het bevat zelf geen suiker en het alcoholpercentage is lager dan 1%, vergelijkbaar met alcoholvrij bier.
Door de ontgifting, de verbetering van het immuunsysteem en het in evenwicht brengen van de stofwisseling zal Komboecha alle immuun- en auto-immuun ziektes positief beïnvloeden zoals diabetes, schildklierproblemen, reumatische artritis, en andere.